Рецепт приготування шоколаду. Фото та покрокова інстукція.
Рецепт приготування шоколаду власними руками в домашніх умовах.
Нам Потрібно:
Натуральні інгредієнти — Какао-терте, Какао-масло або набір інгредієнтів для приготування шоколаду; водяна баня; посудина, де буде розтоплюватися масло та какао тертий на водяній бані; лопатка для помішування (силіконова або дерев'яна яна); харчовий термометр (за бажанням); форми для готових плиток чи цукерок (також можуть підійти силіконові форми для печива або кексів, пластикові лотки або блістери, що залишилися від магазинних цукерок)
Увага: Весь посуд та інвентар, у якому буде готуватися шоколад повинен бути чистим та сухим.
Найбільший ворог шоколаду: висока температура та волога.
Розігріваємо водяну баню. Температура води не повинна бути вищою за 60~70 градусів. Кількість води в ємності повинна бути невеликою, щоб вода не торкалась посуду з інгредієнтами для шоколаду (достатньо налити декілька сентиметрів).
У ємність насипаємо какао масло та какао тертий в потрібній пропорції. У класичному рецепті потрібно брати 1:1 масло та тертий, але можна регулювати по бажанню кількість какао тертого, бо від нього залежить насиченість та гіркість шоколаду. Тобто, чим більше какао-тертого тим насиченіший шоколад (часто використовують пропорцію 2 частини тертого на 1 частину масла).
Помішуємо сухою ложкою або лопаткою, чекаємо, поки інгредієнти розтануть. Памятаємо про температуру водяної бані!!!! Температуру маси можна вимірювати і без спеціального термометра, методом температури тіла. Торкаємося пальцем у розтоплену масу і довіряємо своїм відчуттям: якщо маса ще не достатньо розігріта, вона для нас буде прохолодною; якщо маса розігріта до температури тіла, тобто 36-37 градусів, то ми зовсім не відчуємо температуру на пальці; якщо маса достатня тепла, ми відчуємо це пальцем, отже температура маси приблизно 40 градусів. Постійно поміщуючи нагріваємо масу до температури 42-45 градусів та знімаємо з водяної бані.
Тепер нам потрібно охолодити наш шоколад, для цього знімаємо з водяної бані. Професіонали роблять це на мармуровій поверхні. Ми ж просто плавно помішуємо круговими рухами так, щоб маса розтікалась по стінках ємкості. Охолоджуємо до 35-37 градусів ( пам'ятаємо метод температури тіла). Маса для нас повинна бути нейтральної температури і загуснути до консистенції сметани.
У цей момент в масу потрібно покласти 1~2 ложки ще не розтопленого масла какао або какао тертого. Це робиться для того, щоб змінити кристалічну решітку нашого шоколаду та надати готовому виробу твердості, блиску та дзвінкого хрусту при зламуванні. Помішувати потрібно до повного розчинення какао-масла. Загалом ,цей процес займає 10~15 хвилин. Закінчити процес темперування потрібно, коли температура охолодженого шоколаду становить 26~28ºC.
Ще раз ставимо масу на водяну баню, нагріваємо до початкової температури 40-45ºC. У цей момент можна додати підсолоджувачі, сухе молоко (для молочного шоколаду), кероб (солодкий порошок, натуральний замінник кави та какао, має природній цукор у складі). Ми рекомендуємо додати рідкий мед 15-20 грам на кожні 100 грам шоколадної маси. Натуральний цукор чи цукрова пудра не підходять, так як не повністью розтоплюються і потім неприємно хрустять в готовій плитці шоколаду. Також можна використати кленовий сироп або сироп тапінамбура.
Головне правило на цьому етапі-постійне помішування, особливо, якщо використовуєте мед, для того щоб він повністю розчинився. Як тільки маса розігрілась, знімаємо її з водяної бані та можемо розливати у форми.
Весь процес займе у Вас не більше 30-40 хвилин.
Товщина плитки повинна бути не більша ніж 10-15 мм. Наливаємо масу у форму, додаємо горіхи та сухофрукти та обов'язково залишаємо при кімнатній температурі на 15-20 хвилин (якщо цього не зробити, а відразу покласти в холодильник, це сильно позначиться на якості та структурі шоколаду). Після цього ставимо наш шоколад у холодильник і через кілька годин можемо куштувати.
Пам`ятайте !!! Шоколад виготовляють з плодів какао,
какао — це рослина.
Відповідно, шоколад це САЛАТ!
Смакуйте найкорисніший у світі салат та будьте щасливі !!!
Какао масло натуральне, 500г | Какао терте натуральне, 500г | Сухе молоко, 500г | Кокосове молоко сухе, 500г |
- Какао боби Кріолло. Репортаж з Андрієм Гречаним про бобі із Венесуели.
- Таблиця дає можливість зібрати мармелад із свіжих ягід та фруктів