Цукор мусковадо — також називають Барбадоським цукром, Кхандсарі або Кхандом — є одним із найменитіших рафінованих цукрів. Це нерафінований тростинний цукор, що містить натуральну патоку. Він має насичений коричневий колір, вологу текстуру та смак, схожу на іриски. Також багато гурманів зазначають у його смаку ноти житнього хліба та родзинок.
Мусковадо зазвичай використовується для додання кондитерським виробам, як-от печиво, тістечка та цукерки, глибшого смаку, але може також додаватися й до несолодких страв, як-от маринад для м'яса та курки, що додасть готової страви неповторного аромат, апетитний колір і смак.
Часто аналізований як цукор кущарного виробництва, оскільки способи його виробництва порівняно низькотехнологічні, цукор мусковадо виготовляється більш трудомісткими методами, ніж комерційний білий або коричневий цукор. Його роблять із соку цукрової тростини способом випаровування патоки. У результаті виходить вологий темно-коричневий цукор, що має текстуру вологого піску. Високий вміст чорної патоки надає цукру складний смак — з відтінками іриски та трохи гірким присмаком. Зараз основним виробником цукру мусковадо є Індія.
Мусковадо містить ту ж кількість калорій, що і у звичайному цукрі — приблизно 4 калорій на грам — але також міститься залишкова кількість мінералів, як-от магній, калій, кальцій і залізо, завдяки високому вмісту патоки. Крім того, меласа у мусковадо містить деякі антиоксиданти, зокрема галову кислоту та інші поліфеноли, які допомагають запобігти пошкодженню клітин, викликаному нестабільними молекулами, відомими як вільні радикали.
Як можна використовувати мусковадо?
Насичений смак мусковадо, схожий на іриску або трохи підгорілу карамель, добре поєднується з випічкою з темного борошна або какао та несолодкими стравами.
Деякі популярні способи використання цукру мусковадо:
- Шоколадна випічка. Використовуйте мусковадо в тістечках, брауні або шоколадному печиво.
- Медова та імбирна випічка. Мусковадо підкреслює й підсилює аромати меду та імбиру.
- Кава. Розмішайте мусковадо в гарячу каву для складних відтінків солодкості, яка добре поєднується з гірким смаком напою.
- Домашня морозиво. Використовуйте цукор мусковадо, щоб створити гірко-солодкий карамельний смак, схожий на крем-брюле.
- Соус для барбекю та підливки для м'ясних страв. Використовуйте цукор мусковадо, щоб посилити димний смак м'яса та додати карамельних відтінків у підливку.
- Маринады. Змішайте цукор мусковадо з оливковою олією, лимоном (уксусом), травами та спеціями, щоб замаринувати м'ясо перед спекотливою.
- Каші. Посипте мусковадо гарячу кашу для багатого аромату. Доповніть горіхами та фруктами. Особливо добре для вівсянки.
- Салатна заправка. Використовуйте цукор мусковадо, щоб додати карамельну солодкість приправам.
- Іриска або карамель. Мусковадо створює кондитерські вироби з глибоким смаком патоки.
Зберігати цукор мусковадо треба в герметичному контейнері, щоб зменшити втрату вологи. Якщо він затвердіє, покладіть на нього вологий паперовий рушник на ніч, і він стане м'яким.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Індонезія |
Форма випуску | Цукровий пісок |
Тип цукру | Тростинний коричневий |
Упаковка | Пакет |
Вага | 1000 г |
Ціна за 1 кг | 255 |
- Ціна: 265 ₴/кг